perjantai 2. marraskuuta 2012

Lihapullat taikinakuoressa – ilman lihaa ja taikinaa

Tämä resepti on sekä ensimmäinen kokkaamani keskiaikaruoka että suosikkini – kannattaa ehdottomasti kokeilla. Lihaversion resepti on Jurvelinin Keskiajan keittokirjasta, itse olen korvannut lihan ja muutellut muutaman aineen määriä. Alkuperäisessä reseptissä lihapulliin tehdään taikinakuori, mutta en ole jaksanut kokeilla sitä – ovat niin hyviä ilmankin!


Alun perin reseptissä on jauhelihaa, joka korvautuu helpoimmin ja luontevimmin soijarouheella. Myös quorn-rouhe kävisi varmaankin hyvin (quornista ja muista lihankorvikkeista lisää joskus), en ole vielä kokeillut. Pahoittelut kuvasta, josta ei saa selvää - en ole kuvannut tätä ruokaa kunnolla, rajasin vain pitopöytäkuvasta.

3 dl soijarouhetta (vastaa 400 grammaa jauhelihaa)
2 dl taateleita
2 dl rusinoita (tai vähemmänkin, jos et halua kovin makeita pullia)
0,5 tl suolaa
(ripaus mustapippuria)
0,5-1 tl kanelia
ripaus inkivääriä
ripaus jauhettua neilikkaa
2-3 kananmunaa

Pilko taatelimassa niin pieneksi kuin viitsit, ja mahdollisesti rusinatkin. Koostumuksesta tulee tasaisempi, kun ne ovat pieninä paloina.

Valmista soijarouhe vapaavalintaisella tavalla. Helpoiten se käy paistamalla kuivaa rouhetta hetki rasvassa, ja lisäämällä pannuun vettä pienissä erissä kunnes rouhe ei ime enää enempää vettä. Tällöin vettä kuluu suunnilleen saman verran kuin rouhetta. Soijarouhetta voi maustaa tässä vaiheessa, mutta se ei ole välttämätöntä.

Sekoita mausteet keskenään (voit vaihdella niitä hieman oman maun mukaan, ja esim. pelkällä kanelillakin tulee hyviä pullia), ja sekoita ne huolella soijarouheeseen. Lisää rusinat ja taatelit seokseen.

Lopuksi lisää vielä kaksi tai kolme kananmunaa seokseen – mikä tuntuu sopivalta, määrä tuntuu vaihtelevan eri valmistuskerroilla. Jos taikina ei yhtään pysy kasassa, lisää korppujauhoja.

”Liha”pullat paistetaan n. 25-30 minuutissa 190-asteisessa uunissa. Niitä voi paiston aikana tökkiä ja pohtia, pysyvätkö kasassa eli ovatko kypsiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti