keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Linssiherkkuja

Koska päivittäminen on jäänyt (yllättävää?), niin kerralla kaksi ruokaa. Niillä ei ole edes mitään tekemistä keskiajan kanssa - tosin HS:n resepti on melkein aikakauden mukainen, kun ainakin minun muistini mukaan linssit tulivat Eurooppaan joskus myöhäiskeskiajalla. Samaa henkeä siinä ainakin on : )

Ensimmäinen resepti on melko suoraa Helsingin sanomista 1.11.2012, jätin jotain juttuja pois ja puolitin valtavan annoksen. Maku on herkullisen hienostunut - vähän vaihtelua tavallisiin tomaatti-linssiruokiin.

1. Linssipata (n. 4 syöjälle, muistaakseni)

2 dl linssejä
sipuli
porkkana
valkosipulinkynsi
reilu ruokalusikallinen tomaattipyreetä
1,5 dl valkoviiniä
1 tl tinjamia
1 laakerinlehti
5 dl (kasvis)lientä (ei kannata laittaa kaikkea heti, vaan lisätä tarpeen mukaan!)
1 rkl persiljaa

1. Huuhtele linssit.
2. Pilko kasvikset ja paista ne öljyssä.
3. Lisää tomaattipyree ja viini.
4. Lisää kaikki loput ainekset (linssit ja mausteet)
5. Hauduta kypsäksi. Linssiresepteissä puhutaan yleensä 20 minuutista, itse keitän linssejä ainakin puoli tuntia.






2. Everstiluutnantin linssikeitto (n. 4-5 syöjälle)

Tämä kuuluu tehdä perinteisesti ilman reseptiä, joten tässä antamani määrät ovat summittaisia. Lähinnä haluan kirjoittaa muistiin tämän idean - chilikastikkeen ja ketsupin käytön keittoon. Keitosta tulee mukavalla tavalla hieman tulinen.

 2,5-3 dl linssejä
muutama dl vettä linssien keittämiseen
sipuli
pari valkosipulinkynttä
purkki tomaattimurskaa, tai mieluummin paseerattua tomaattia
ketsuppia, n. 0,5-1 dl
makeaa chilikastiketta, n. 0,5 dl
ripaus suolaa
(sokeria)
((kaura)kermaa)

1. Huuhtele linssit.
2. Pilko sipuli ja valkosipuli, ja paista öljyssä.
3. Lisää mukaan tomaattimurska, vesi ja linssit.
4. Lisää maun mukaan ketsuppia ja chilikastiketta, ”sillee sopivasti” ja ripaus suolaa.
5. Keitä noin puoli tuntia. Halutessasi lisää hieman kermaa, ja lopuksi tarkista maku – sokerin lisääminen voi tasapainottaa makua, jos siitä ei tullut heti täydellistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti