maanantai 3. joulukuuta 2012

Lihattomat lihat

Ei reseptiä tänään, vaan pitkä löpinä aiheesta lihan korvaaminen. Kasvisyönti onnistuu ilman lihannäköisiä, -makuisia tai -oloisia tuotteita ihan hyvin, mutta joskus ne ovat käteviä, siksi niistä asiaa. Kaikki tässä esitellyt tuotteet ovat myös proteiinipitoisia: ne muistuttavat rravintoarvoltaan siis lihaa.

Teksti sisältää subjektiivisia näkemyksiä!

Soija
Suurin osan Suomessa myytävistä lihankorvikkeista on soijapohjaisia. Soijalla on huonoja puolia (mm. vie paljon peltoalaa kasvikseksi ja aiheuttaa allergiaa monille), mutta keskityn tässä hyviin puoliin: se sisältää laajasti eri aminohappoja eli sen proteenirakenne on monipuolinen, siitä saa hyvin monenlaista ruokaa, sitä saa halvalla (ja kalliilla) ja sitä saa suunnilleen mistä tahansa.

Normaaliruokakauppojen roijarouhe, soijaleikkeet yms. liotetaan kuumassa/kiehuvassa vedessä, maustetaan ja syödään - helppoa ruokaa, kunhan osaa maustaa sen. Maustamaton soija on ankeaa! Jos marinointi tai maustaminen onnistuu, soija on helpoin ja monipuolisin lihankorvike.

Tofu
Tofu on fermentoitua (siis käymisreaktiolla valmistettua) soijaa - kuulemma vieläkin alkutuotetta terveellisempää. Rakenne muistuttaa hieman juustoa, ja yleensä se löytyy kaupan juustohyllystä. Sitäkin saa nykyään tavallisista kaupoista, ja jopa marinoituna tai muuten maustettuna. Maustamaton tofu on hyvin monipuolinen tuote: aasialainen keittiö on vuosisatoja käyttänyt sitä sellaisenaan, se käy "liha"pyöryköihin, munamaidon korvikkeeksi ja marinoitavaksi, muutamia mainitakseni.

Seitan
Oma lempilapseni on seitan - tosin en edelleenkään ole kovin hyvä seitan-kokki... Seitan on perusidealtaan vehnägluteenijauhoista ja vedestä tehtyä hieman lihaa muistuttavaa ruokaa. Sekoittamisen jälkeen se esim. keitetään noin 15-30 minuutissa kypsäksi. Sekin täytyy maustaa, mielellään jo taikinavaiheessa (laitan tänne reseptin, kunhan saan HerkkuSeitan-reseptini julkaistavaan kuntoon...). Gluteenijauhoa saa Punnitse&Säästä-kaupoista, eikä niistäkään kaikista - seitan ei ole vielä valloittanut suomalaisten kokeilunhaluisten keittiökemistien sydämiä.

Quorn
Uusin tulokas Suomessa on quorn -sitä on myyty K-kaupoissa syksystä 2012. Se valmistetaan tietystä sienilajikkeesta, eikä ole keksintönäkään kuin muutaman kymmenen vuodne ikäinen. Sitä myydään valmispakasteina - suosittelen kokeilemaan, jos vain rahat riittävät. Kaikki quorn, jota olen syönyt, yhtä koulunkeittiön kastiketta lukuunottamatta on ollut hyvää : )

Jotain muutakin on
Kikhernepohjaiset falafel-pyörykät, herne&lupiinipohjainen tai tavallinen soijapohjainen tempeh, ja kaikki muut, joita en muistanut mainita. Päivitän varmaan myöhemmin tätä epätäydellistä listaani.

Valmisruuat
Erillisen otsikon alla hieman epäloogisesti, koska noista ylläolevistahan valmis"lihoja" tehdään. Nykyään ainakin pakastealtaista alkaa saada vaikka mitä ja joissain kaupoissa leikkelehyllystäkin voi löytää epälihaa. Omia suosikkejani ovat juuri mainittu quorn, Hälsan kök -firman soijapohjaiset pullat, nugetit ynnä muut, Punnitse&Säästä-kaupasta saatava valmis seitanleike ja erään firman falafelit (ehkä Findus? Pitää varmistaa).

Ihan mitä tahansa ei kannata kuitenkaan esimerkiksi kylään tulevalle vegetaristille ostaa. Suurin osa soijanakeista on melko kamalia (enkä ole ainoa, joka on tätä mieltä!): lähinnä Hälsan Kök-tuotteet ovat kelvollisia. Ja jos haluaa tarjota proteiinipitoista ruokaa eli järkevää vatsantäytettä lihankorvikkeena ruokaympyrästä, useimmat kasvipihvit ja -pyörykät ovat turhia. Jos niiden pääraaka-aine on porkkana, niillä voi ravintoarvojen puolesta korvata lähinnä salaattia.

1 kommentti:

  1. Hälsan Kök-tuotteet sisältävät kananmunaa. Ainakin soijapihvit.

    Soijanakeista ei ole oikein mihinkään mutta spacebarit on ihan jeba.

    VastaaPoista